Takt og tone

– ifølge Emma Gad og Inge Corell

Her følger en liste af små “Takt og Tone” regler.

  • Borddamen sidder altid til højre for herren.
  • En dametaske må aldrig anbringes på et dækket bord. Tag den på skødet.
  • Vis interesse for de mennesker, du er sammen med. Lyt og stil spørgsmål.
  • Man skåler ved at løfte glasset og ser på den person, man ønsker at skåle med. Man kan evt. gøre en hilsende bevægelse med hånden. Der er en tommelfingerregel, der siger, at glasset løftes op i højde med 3. skjorteknap.
  • Rejser borddamen sig under middagen, rejser hendes bordherre sig også for at hjælpe med stolen. Det samme gør han, når hun kommer tilbage til bordet.
  • Tidspunktet for et aftenmiddagsselskab bør ligge mellem kl. 18.30-20.00.
  • Værten bør være den, der er mindst selskabskorrekt klædt for ikke at dominere evt. gæster, der ikke er klædt så korrekt på.
  • Der må aldrig være 13 til bords, da det betyder ulykke, og værtsparret kan føle skyld, hvis der skulle ske nogle af gæsterne noget resten af året.
  • Der bør ikke pyntes med blomster, der dufter for stærkt, da det kan fremkalde hovedpine eller utilpashed hos gæsterne.
  • Det er ikke velset, at en dame skænker vin til sig selv, så det er mandens pligt at holde øje med både sin borddame og damen til den anden side.
  • Det er ikke korrekt at omtale sin sult, hverken før eller under måltidet. Man bør ikke forsyne sig flere gange af samme ret, medmindre andre også gør det, da det er bedst, at alle er færdige samtidig.
  • Ved større selskaber behøver man ikke sige farvel til andre end værtsparret, hvis man er de første, som forlader selskabet.
  • Først danser bordherren med sin borddame, dernæst med sin kone og derefter sin borddame fra venstre side.
  • En dame må aldrig sige nej tak til en dans, undtagen hvis hun er syg eller utilpas.
  • Gæster, der bliver “hængende”, risikerer ikke at blive inviteret oftere.
  • En betænksom vært forhindrer en beruset gæst i at køre bil.
  • Kort efter selskabets afholdelse skriver man et lille kort til værtsparret, hvor man takker for sidst og venligt kommenterer arrangementet og omgivelserne.